piątek, 23 września 2016

Dżem dyniowo- jabłkowy...

Z racji, że jesień już nadeszła, z racji, że sezon dyniowy trwa, robię mój ukochany dżem:)
Dżem ma cudnie piękny kolor i świetnie smakuje:) 

Składniki:
- 1 kg obranej ze skóry i środka dyni
- 1 kg obranych i wydrążonych jabłek
- 2 szklanki cukru( można mniej, jeśli nie 
     chcemy bardzo słodkiego 
- 2 umyte i wyszorowane cytryny
- 15 goździków 
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki wody

Dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier i goździki oraz startą skórkę z cytryny.
Dusimy pod przykryciem, do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać.
Jabłka kroimy w kostkę i polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny.
Kiedy dynia się rozpada, dodajemy jabłka.
Całość trzymamy na ogniu, aż sok z jabłek wyparuje.
Na końcu dodajemy cynamon. 
Jeśli ktoś nie lubi za dużo cynamonu,to zmniejszyć jego ilość. 
Dżem wkładamy gorący do wyparzonych słoików. 
Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem
WAŻNE!!!
Jeśli chcemy próbować dżem podczas jego przygotowania, to nie mieszamy oblizaną łyżką dżemu.
Będzie w słoikach szybciej się psuł.
Gotowe :)
Uwielbiam ten dżemik:)
Nadaje się i do kanapek i do ciasta m, a także do naleśników:)
Smacznego :)

P.S.
Jeśli nie chce nam się bawić w krojenie, można zetrzeć na grubych oczkach tarki warzywnej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz