niedziela, 6 kwietnia 2014

Muffinki drozdzowe, nasz debiut :)

Juz jakis czas temu przymierzalam sie do zrobienia muffinek drozdzowych.
Na naszym stole kroluja przewaznie czekoladowe z wisnia w likierze :)
Ale do sedna sprawy.
Muffinki drozdzowe sa niesamowicie proste do wykonania:)
Delikatny ich smak, pozwala na powrot do czasow dziecinstwa...

Skladniki:
310 gram maki pszennej
2 jajka
1 opakowanie drozdzy instant
100ml mleka
pol szklanki cukru
2-3 lyzeczki cukru(do kruszonki)
40gr masla
100 gram ulubionej konfitury

Z 310 gram maki odsypac dwie plaskie lyzki do miseczki(bedzie na kruszonke)
Z 40 gram masla odebrac 10gram i wrzucic do odsypanej na kruszonke maki.
Pozostale 30 gram masla rozpuscic w mleku i ostudzic.
Do miski wsypac odmierzona make, drozdze, cukier, jaja i maslo z mlekiem.
Ustawic mikser na najnizsze obroty na okolo minute, a pozniej zwiekszyc obroty na wieksze i
wyrabiac jeszcze ok.3 minut, do uzyskania jednolitej masy(mieszamy "hakami").
Wyrobiona mase przykrywany sciereczka i odstawiamy na 40 min w cieple miejsce.
W tym czasie wyrabiamy kruszonke, czyli odsypana make, mieszamy z odebranymi 10 gra masla i 2-3 lyzeczkami cukru. I do lodowki.
Po 40 minutach ciasto rozkladac do foremek na mufinki.
Polowe ciasto wylozyc do foremek,na ciasto wylozyc okolo 1 lyzeczki konitury i przykryc druga polowa ciasta. Posypac kruszonka. My posypalismy jeszcze kropelkami czekoladowymi.
Piec w 175-180 stopni do zarumienienia(u nas to jakies 20minut).
Pyszne:)

                                Nie ma wiele roboty z nimi, a sa bardzo smaczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz