Nieważne jakie, ważne aby były:)
Jakiś czas temy wygrałam zestaw foremek do wykrawania ciasteczek w ksztalcie serduszek.
Leżały sobie one spokojnie na dnie szuflady, aż któregoś dnia stwierdziłam, że może czas je w końcu użyć i wypróbować:)
Znalazłam przepis na domowe maślane herbaniki i zabrałyśmy sie do pracy:)
Dziecko miało frajde co nie miara, wiadomo, sypanie mąki, ugniatanie, wałkowanie:D
Przepis jest bardzo prosty i zapożyczony z tej stronki:)
Ja go z córcią zmodyfikowałyśmy trochę pod nasze upodobania kulinarne:)
Dodałyśmy troche olejku pomarańczowego, bo uwielbiamy ten aromat:)
Składniki (na około 40 ciasteczek, u nas było mniej, bo córcia robiła tez swoje kształty i lizaki ciastkowe):
- 350 – 450 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 całe duże jajko + 1 żółtko
- 3 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Aby ciasto się nie nagrzewało, najlepej wyjmować je z lodówki partiami. Rozwałkowywać ciasto na grubość ok 3 mm, solidnie podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka i przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec do zarumienienia przez ok 15 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Aby zrobić lizaki ciasteczkowe trzeba wyciąć dwa np. koła i wziąć patyczek do szaszłyka oraz dżem.
Kładziemy jedno wycięte foremką ciastko i kładziemy na nie patyczek, aby można było trzymać ciastko jak lizaka. Łyżeczką nabieramy trochę ulubionego dżemu i kładziemy na siastko. Przykrywamy drugim wyciętym ciastkiem i widelcem sklejamy brzegi:)
Trzeba uważać, aby nie dać za dużo dżemu, ponieważ podczas pieczenia lubi się ulotnić z wnętrza:)
To cała rozmiarówka naszych serduszek:)
To gotowe herbatniczki i jeden lizak:)
Urocze :)
OdpowiedzUsuńi całkiem smaczne sa:) chociaż następne będą czekoladowe :D
OdpowiedzUsuń