poniedziałek, 23 lutego 2015

ciastka, ciasteczka...

Moje dziecko uwielbia ciasteczka.
Nieważne jakie, ważne aby były:)
Jakiś czas temy wygrałam zestaw foremek do wykrawania ciasteczek w ksztalcie serduszek.
Leżały sobie one spokojnie na dnie szuflady, aż któregoś dnia stwierdziłam, że może czas je w końcu użyć i wypróbować:)
Znalazłam przepis na domowe maślane herbaniki i zabrałyśmy sie do pracy:)
Dziecko miało frajde co nie miara, wiadomo, sypanie mąki, ugniatanie, wałkowanie:D
Przepis jest bardzo prosty i zapożyczony z tej stronki:)
Ja go z córcią zmodyfikowałyśmy trochę pod nasze upodobania kulinarne:)
Dodałyśmy troche olejku pomarańczowego, bo uwielbiamy ten aromat:)


Składniki (na około 40 ciasteczek, u nas było mniej, bo córcia robiła tez swoje kształty i lizaki ciastkowe):
  • 350 – 450 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 całe duże jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki włożyć do miski (w tym 350 g mąki pszennej), masło posiekać. Krótko wyrobić rękoma na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest bardzo lepiące i nie daje odkleić się od rąk, stopniowo dodawać po trochu mąki. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odłożyć do lodówki, do schłodzenia na minimum 30 minut (można przechowywać je w lodówce nawet przez kilka dni lub zamrozić).
Aby ciasto się nie nagrzewało, najlepej wyjmować je z lodówki partiami. Rozwałkowywać ciasto na grubość ok 3 mm, solidnie podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka i przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec do zarumienienia przez ok 15 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.

Aby zrobić lizaki ciasteczkowe trzeba wyciąć dwa np. koła i wziąć patyczek do szaszłyka oraz dżem.
Kładziemy jedno wycięte foremką ciastko i kładziemy na nie patyczek, aby można było trzymać ciastko jak lizaka. Łyżeczką nabieramy trochę ulubionego dżemu i kładziemy na siastko. Przykrywamy drugim wyciętym ciastkiem i widelcem sklejamy brzegi:)
Trzeba uważać, aby nie dać za dużo dżemu, ponieważ podczas pieczenia lubi się ulotnić z wnętrza:)


 To cała rozmiarówka naszych serduszek:)




 To gotowe herbatniczki i jeden lizak:)

2 komentarze: