sobota, 28 lutego 2015

kurczak na butelce piwa...

Nie wiem co jest w tym daniu takiego wspaniałego, ale moja rodzina uwielbia je:)
Jest to mega proste, szybkie i smaczne danie:) Stosunkowo nie jest drogie, a z pewnością naje się cała rodzina i jeszcze pewno zostanie:)
 Składniki:
- 1 kurczak ok.  2kg
- 1 butelka piwa
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka i ostra
- 4 łyżki oleju,
- sok z 1/2 cytryny,
- majeranek,
- lubczyk,
- czosnek,
- ziemniaki.

Butelkę myjemy i usuwamy z niej etykiety.
W tym celu butelke wkładamy do gorącej wody i pozostawiamy do namoknięcia etykiet, same odejdą.
Olej wlewamy do miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy, w proporcjach jakie kto lubi. Mieszamy wszystko i probójemy czy jest odpowiednio słone i czy czuć delikatnie resztę przypraw.
Kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy przygotowaną marynatą, w środku również nacieramy:)
Takiego "wymasowanego" kurczaka odstawiamy do lodówki na noc.
Nastepnego dnia ziemniaki obieramy(ilość ziemniaków zależy od ilości osób, ktorę będą na obiedzie), i kroimy w ósemki. Solimy je, pieprzymy, paprykujemy i dajemy też troszke czosnku. Wlewamy do nich ze 3 łyżki oleju i mieszamy tak, aby przyprawy pokryły ziemniaki.
W naczyniu żaroodpornym ustawiamy otwartą butelkę piwa i wsadzamy na nią kurczka.
Kurczak musi być tak nałożony, aby wokół szyjki butelki, można było owinąc skórkę kurczaka.
Pod kurczaka wrzucamy pokrojone ziemniaki i podlewamy około pół szklanki wody.
Piekarnik nastawiamy na 180stopni i pieczemy okolo 1,5-2  godziny, podelwjąc c o jakiś czas kurczaka powstałym sosem.
Przy wyciąganiu należy uważać aby sie nie poparzyć, bo butelka i piwo w niej są gorące.
Kroimy kurczaka na jakie chcemy porcje:)
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z kapusty pekińskiej.
 Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz