wtorek, 3 marca 2015

piernik:)

U mnie w domu piernik robimy nie tylko na święta:)
Bardzo lubi go moja córcia, pod warunkiem, że jets przełożony powidłami śliwkowymi:)
Jest prosty w zrobieniu i zaczerpnięty z tej strony.

SKŁADNIKI:
- 2,5 szkl. mąki pszennej(400gr)
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu(jak jest stwardniały, to podgrzać go)
- 3/4 szkl stopionego masła, wymiesznego poł na pół z olejem(lube samego oleju)
3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.3nCg1ZeH.dpuf
( na małą keksówkę, ok. 11x28 cm)

- 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka
- ew. pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie
odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.3nCg1ZeH.dpuf
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka(roztrzepane widelcem)
jak ktoś lubi, można dodać bakalie
- dżem lub marmolada śliwkowe do przełożenia

Piekarnik ustawic na 170 stopni. Małą keksówkę(11x28cm) nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem, albo wyłożyć samym papierem do piecznia.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszac, na końcu dodać bakalie(rodzynki sparzyć, a orzechy posiekać, tak aby lyło tego wszystkiego około 1 szklanki). Wylać ciasto na blaszkę, równo rozprowadzić i włożyć do kompletnie nagrzanego już piekarnika.
Piec około 40-50 min do suchego patyczka.
Ciasto najlepiej jest przekładać następnego dnia, kiedy bedzie całkiem ostygnięte.
Przekroić je na pół i przełożyć dżemem lub marmoladą.
Ja jako polewę robię lukier bez jaj, tak aby dziecko mogło spokojnie zjeść:)
Tutaj piernik robiony był z podwójnej porcji:)
Mogłby być i z poczwórnej porcji, i tak szybko u nas znika:)
I nie wiadomo z jakiej przyczyny teściowa nas wtedy czesto odwiedza...
( na małą keksówkę, ok. 11x28 cm)

- 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka
- ew. pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie
odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.3nCg1ZeH.dpuf
( na małą keksówkę, ok. 11x28 cm)

- 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
- 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
- szklanka letniego mleka
- 2 całe jajka
- ew. pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie
odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/12/szybki-i-bardzo-atwy-piernik.html#sthash.3nCg1ZeH.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz