czwartek, 23 kwietnia 2015

szpinak z czosnkiem w makaronowych muszelkach...

Uwielbiam szpinak.
Kiedyś moja babcia robiła taki prawdziwy szpinak, z listkami  młodej pokrzywy i młodymi liśćmi ziemniaków. Ja już tak nie potrafię, więc robię zawsze uproszczoną wersję:)
Bardzo z mężem lubimy ten szpinaczek:)

- paczka mrożonego szpinaku,
- czosnek (kto ile lubi)
- ser pleśniowy, np. Lazur
- śmietana albo jogurt naturalny 3 łyżki
- sól, pieprz
- makaron muszle duże około 25sztuk
- ser żółty starty

Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy, aż do odparowania wody.
Dodajemy ser i rozpuszczamy go całkowicie.
Z serem należy uważać przy dodawaniu go, bo ma silny smak.
Dorzucamy śmietanę, sól i pieprz.
A na końcu czosnek.
Jak nie mamy świeżego, to można użyć granulowanego.
I już, szpinak gotowy:)
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron faszerujemy szpinakiem.
Tak średnio jedna łyżeczka szpinaku na jedna muszelkę.
Układamy w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem.
I do piekarnika na około 20min w 180stopni:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz